Natuurgebieden

Site van de Duizendjarige eik en Willekensberg

Lummen Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare

Natuurpunt beheert de getuigenheuvel Willkensberg en, aan de overkant van de autosnelweg, ook een bloemenweide en oude akkers naast de bekende Duizendjarige eik. Op de uitkijktoren aan de Duizendjarige Eik heb je een prachtig zicht over het natuurgebied Vallei van de Zwarte Beek. Geniet van de rust en laat je inspireren door deze mysterieuze plek.

 

 

 

 

Vallei van de Zwarte Beek (Laren), Lummen

Beringen Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare

De Vallei van de Zwarte Beek is de plaats bij uitstek om te wandelen in de streek rond Lummen, Beringen, Halen en Hechtel-Eksel. Dit natuurgebied biedt meer dan 1500 hectare prachtige natuur waar je uren in kunt verdwalen. In het voorjaar maken de acrobatieën van wulpen en kieviten de wandeling extra boeiend. Op hoge poten en met een lange snavel gaan ze op zoek naar wormen en slakken. Weidevogels hebben losse, vochtige grond nodig om hun voedsel te bemachtigen. Een plas-drassituatie met poelen en moerassige delen is dan ook een paradijs voor deze vogels!

 

 

 

 

 

Vallei van de Zwarte Beek (Lummen) - Venusberg & Schurfert

Meldert Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare

De Zwarte Beek is meer dan een beek alleen. Op de flanken en in de vallei liggen nog veel authentieke landschappen. Je begint boven op droge heuveltop De Venusberg met heide en bossen. Op de flanken zie je kleurrijke weiden, akkers, knoteiken en houtkanten. Beneden in de natte vallei, in het deelgebied De Schurfert, vind je hooilanden, moerasbossen en veel venige moerassen met turfputten en trilvenen. Dit veen is een eeuwenoude reuzenspons die verschillende meters dik is en maakt het beekdallandschap van de Zwarte Beek uniek in Vlaanderen en één van de meest waardevolle beekdalen in West-Europa!